Gençlere, kuruluşların günlük işlerinde yardımcı olmalarına imkân veren 2-12 ay süren ve bazı durumlarda 2 hafta ve üzeri sürebilen tam zamanlı, ücretsiz etkinliklerdir. Gençler, program ülkelerinde ya da komşu ortak ülkelerde sosyal dahil etme, çevre, kültür ve diğer konuları içeren projelerde gönüllülük yapabilirler. Bireysel gönüllülük ve gönüllü takımları adlı iki tür faaliyet bulunmaktadır.
ESC programında gönüllülük projeleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar kısa dönem (seyahat süresi hariç 14-59 gün) ve uzun dönem (seyahat süresi hariç 2-12 ay) gönüllülük projeleridir. Her gencin sadece 1 kısa dönem + 1 uzun dönem gönüllülük projesi hakkı vardır.
Avrupa Dayanışma Programının tüm faaliyetleri için gençlerin Avrupa Gençlik Portalına kayıt olmaları gerekmektedir. Gençler portaldan kendilerine uygun gönüllülük fırsatlarını araştırabilirler. Gençler 17 yaşındayken portala kayıt olabilir ancak 18 yaşına kadar herhangi bir projeye başlayamazlar. Avrupa Dayanışma Programının projeleri 18-30 yaş aralığını kapsamaktadır. Avrupa Gençlik Portalına üye olan gençlere, sistem üzerinden 10 haneli Participant Reference Number (PRN) kodu verilecektir. Bu kod gençlerin yer almak istedikleri Avrupa Dayanışma Programı projelerinde, başvuru sahibi tarafından başvuru formu doldurma aşamasında, katılımcı seçiminde, nihai rapor aşamasında kullanılacaktır.
ESC gönüllülük projeleri için yabacı dil bilme, öğrenci olma veya üniversite mezunu olma vb. hiçbir şart bulunmamaktadır. Tek şart faaliyetin başladığı gün itibari ile 18-30 yaş (bu yaşlarda dahil) aralığında olmanızdır.
Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt olduktan sonra özgeçmiş ve motivasyon mektuplarını kuruluşlara iletmek suretiyle, kuruluşlar tarafından da uygun görüldükleri takdirde bir projenin içinde yer alabilirler. Kalite Sertifikasına sahip (Akredite olmuş) kuruluş listesine, ilgili sayfada yeralan belirli filtreleme yöntemleri ile erişilebilir.
ESC gönüllülük projelerine katılmanız için kendi ülkenizden bir gönderen kuruluş işle çalışmanız zorunludur. TUİÇ Derneği akredite bir gönderen kuruluştur ve Türkiye’ nin her yerinde yaşayan gençlere ücretsiz olarak gönderen kuruluş desteği sağlamkatadır. Bunun için tek yapmanız gereken CV’ nizi (özgeçmiş) bize e-posta ile göndermek ve e-postanın içerisinde “Gönderen kuruluş olarak sizinle çalışmak istiyorum” şeklinde yazmak.
E-posta adresimiz [email protected]